tiistai 1. elokuuta 2017

Kutsujen suunnittelua: seikkailu fonttiviidakossa

Olen askarteluihminen, sen taidatte jo tietääkin. Joulukuussa perinteeni on kasata kaikki askarteluvehkeeni (hirveä läjä kartonkeja ja erilaisia papereita ja kaksi isoa korillista muuta härpäkettä) ruokapöydälle, laittaa Novan jouluradio soimaan ja väkertää kortteja päiväkausia. Kun askartelen R:n korttia, hän ei saa astua samaan huoneeseen. Hääkutsujen suhteen minulla on kuitenkin alusta asti ollut selkeä askartelemattomuuslinja, eikä mielipide ole tähän mennessä muuttunut. Minusta oli ihanaa olla mukana saksimassa papereita, liimaamassa koristeita ja teippaamassa pitsejä ystäväni kutsuihin reilu vuosi sitten, mutta omia kutsujamme en aio askarrella. Vaikka uskon itse tehdyistä kutsuista tulevan hienoja, ovat painetut kutsut kuitenkin mielestäni meille sopivammat. Kun puhutaan kymmenistä korteista, olivatpa ne sitten kutsuja tai mitä vain muita kortteja, ovat painetut kappaleet luonnolliseti tasalaatuisempia kuin käsin tehdyt. Ja olisihan käsin tekemisessä aivan valtava urakkakin.

Ensin selailin kiinnostuneena eri firmojen tarjoamia valmiskutsuja. Niissä on todella kauniita vaihtoehtoja jokaiseen teemaan ja värimaailmaan. Jos pari kuitenkin haluaa itselleen personoidut ja vain heitä varten suunnitellut kutsut, voi hommaan pyytää graafikkoa tai muuta alan ammattilaista. Suomessa kutsuja suunnittelee ainakin Makea-hääbloginkin takana häärivä Janina, jonka tuotokset ovat aivan ihania kaikkine yksityiskohtineen.

Kuvahaun tulos haulle wedding invitation
Kuva
Hyvästä valmisvalikoimasta huolimatta halusin valmistaa kutsumme alusta alkaen itse, vaikkakaan en askarrellen. Olen melko surkea kuvankäsittelyohjelmien käyttäjä, mutta into oli kova ja yrittänyttä ei laiteta. Avasin siis päättäväisesti Paint.netin ja aloin kokeilla. Lähdin hiljalleen suunnittelemaan kutsupohjaa hyödyntäen ilmaista Pixabayn kuvaa, joka sopi alustavasti suunniteltuihin hääkoristeluihin ja maanläheiseen teemaan, jos sitä nyt voi teemaksi nimittää. Pohjan valmistuttua luonnostelin kutsuun tekstin.

Sitten menikin heti sormi suuhun. Milläs fontilla teksti oikein pitäisi kirjottaa?

Kuvahaun tulos haulle wedding invitation
Kuva
Tässä vaiheessa etsiydyin ilmaisia fontteja tarjoaville sivuille ja sukelsin fonttiviidakkoon. Sivuja on useita, mutta entäs fontteja sitten... Niitä on ihan valtavasti! Yhdenkin sivuston nimi on "1001 free fonts". Ikä ja terveyshän siinä meni niitä läpi plaratessa, enkä edes katsonut kaikkia. Onneksi löysin mieleiseni. Ajattelin kuitenkin helpottaa muiden kutsuntekijöiden työtä ja esitellä muutamia omaan makuuni sopivia fontteja, jotka ovat ladattavissa netistä veloituksetta.

Tarkoitukseni oli päättää 3–4 hieman erilaista fonttityyliä, joita käyttäisimme kaikissa häiden paperituotteissa eli kutsuissa, paikkakorteissa, ohjelmalehtisissä, menussa, vieraskirjalappusissa, hääbingossa, kiitoskorteissa ja mitä näitä nyt on. Päädyin seuraavanlaisiin:Etsintöjeni myötä mukaan tarttuneita muita kivoja tyylejä ovat esimerkiksi:


Kutsut ovat vielä vaiheessa, mutta eipä ole onneksi kiire saada niitä valmiiksi. Onko joukossa muita, jotka ovat tehneet tai aikovat tehdä paperituotteensa itse kuvankäsittelyohjelmalla? Ja mikä näistä fonteista on sinun suosikkisi? :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommentistasi :)