keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Pihistykset ja panostukset


Some people are worth melting for -blogin Salla kirjoitteli vähän aikaa sitten peukku ylös – peukku alas -jutuista heidän häidensä osalta. Peukkuilulla tarkoitettiin siis juhlien pihistyksiä ja panostuksia hieman yleisemmällä tasolla. Postaus oli tosi kivasti kirjoitettu ja inspiroi meikäläistäkin rustailemaan muutaman rivin samaisesta aiheesta.


Kuva
Monet morsiamet harmittelevat sitä, kun kaikkeen tekisi mieli panostaa, mutta budjetti ei anna myöten. Ennemminkin se leviää käsiin. Tätä minäkin olen pohtinut ja laskenut euroja excel-taulukossa. En ole kuitenkaan aikaisemmin ajatellut asiaa tältä kantilta, joten tein alle oman pihistys- ja panostuslistani. Vaikka puhun tässä nyt omalla suullani, on budjetista ja hankintojen hintahaitareista keskusteltu R:n kanssa yhdessä.


Panostamme:

Valokuvaus 

Kuten niin moni hääpari on todennut, valokuvat ja sormukset ovat ainoat konkreettiset asiat, jotka häistä jäävät jäljelle. Rakastan valokuvia, ja taitava valokuvaaja on minulle ihan ehdoton must-juttu. Säästän mieluummin jossain muussa ja panostan kuviin.

Hääasut

R on mallia pitkä ja hoikka mutta leveäharteinen, joten perus Dressmann-puvut eivät passaa hänelle ollenkaan, vaan pussittavat ikävästi vatsan kohdalta. Ollessani töissä Thaimaassa R teetätti pari pukua paikallisella räätälillä, ja voi vitsit miten hyvin istuvia ne ovat! Miehestä tuli entistäkin komeampi. Hääasu on kuitenkin vielä vähän mietinnässä. Suomessa mittatilausvaatteet ovat kalliita, mutta toisaalta puku tulisi myöhemmin ihan oikeasti käyttöön, koska R pitää tummaa pukua päivittäin töissä. Toinen vaihtoehto olisi ostaa laadukas puku ja antaa ompelijan tehdä taikojaan. Olipa vaihtoehto kumpi hyvänsä, sulhasen pukuun tullaan varmasti panostamaan.

Oman pukuni etsintä on parhaillaan käynnissä, mutta vielä ei ole löytynyt mieleistä. Olen jo valmiiksi etukäteen painiskellut puvun hinnan kanssa ja murehtinut, kuinka sievoisen summan yhteen mekkoon voi käyttää. Olen kuitenkin päättänyt puvun olevan niin tärkeä, että olen valmis maksamaan siitä (en nyt maltaita, mutta jonkinmoisen kasan oravannahkoja kuitenkin).

Vihkisormus

R halusi vain yhden sormuksen, ja niinpä hänelle hankittiin kihlaksi näyttävä leveä valkokultasormus. Minulle tulee vihkisormus, ja olen haaveillut sen teetättämisestä kultasepällä.

Kaunistautuminen 

Vaikka en olekaan maailman surkein hiustenlaittaja ja meikkaaja, en tosiaankaan osaa luoda juhlakampauksia, koko päivän kestävästä juhlameikistä puhumattakaan. Morsiamen lookin saa loihtia alan ihminen.

Ruoka ja juoma

Hyvä ruoka, parempi mieli! Pitopalvelu haukkaa suurimman yksittäisen lohkon hääbudjetistamme. Vaikka menu ei ole huiman kallis, on 80 ihmisen ruokkimisesta ja kahvittamisesta koituva loppusumma aika suuri.

Hääpaikka

Vaikka seuraintalot sun muut sellaiset saa koristelemalla varsin tunnelmallisiksi, olisi sydämeni itkenyt verta, jos emme olisi saaneet haluamaamme juhlatilaa. Kävimme neljässä eri paikassa ja teimme plus–miinus-listauksia niiden hyvistä ja huonoista puolista. Olen valintaamme todella tyytyväinen!

Häämatka

Pidämme molemmat matkustelusta ja uusiin paikkoihin tutustumisesta. Varsinkin minulle häämatka on tosi tärkeä, ja haluaisinkin siitä kerran elämässä -tyyppisen mahtavan reissun. Yleensä asumme matkoillamme budjettihotelleissa ja mahdollisimman halvalla, mutta häämatkalla olisi kiva panostaa myös asumiseen.


Kuva

Pihistämme:

Videokuvaus

Valokuvaus on meille videokuvausta tärkeämpi, koska kuvia tulee katseltua useammin kuin videota. Elävää kuvaa olisi kuitenkin kiva saada lisäksi, sillä se välittää tunnelmaa ja tapahtumia ihan eri tavalla kuin valokuva. Videolta voi jälkeenpäin fiilistellä puheita ja ohjelmanumeroita, jotka saattavat hääpäivän tunnehuumassa mennä osittain ohi.

Minulla on yksi valokuvausta harrastava ja alaa myös opiskellut kaveri, joka ottaa kihlakuvamme. Hän lupasi videoida hääpäivämme edulliseen hintaan ikään kuin "harjoitustyönä", sillä hän ei ole aikaisemmin paljon videoita tehnyt. Se riittää meille, koska kunnon kameralla saa varmasti parempaa jälkeä kuin vieraiden kännyköillä.  Ja eipä ainakaan tarvitse delegoida videointivastuuta kenellekään vieraalle juhlinnan sivutyöksi.

Asusteet

Jos löydän kivat kengät, voisin ostaa sellaiset vaikka heti ja käyttää niitä huoletta jo ennen hääpäivää. Hankkisin mieluusti sellaiset popot, joita voin pitää muutenkin. Muut asusteet, kuten hunnun, tulen varmaankin etsimään hääkirpputoreilta.

Koristeet

Luonteeni on hieman perfektionistimäinen, joten haluaisin kaikkien koristelujen olevan vimpan päälle laitettuja, mutta samalla tahtoisin päästä mahdollisimman halvalla. Tämä yhtälö ei kuulosta oikein toimivalta. Sanoisinkin ehkä, että hääpaikan ulkoiseen olemukseen käytetään enemmän aikaa ja vaivaa kuin rahaa. Tulen värkkäämään ja askartelemaan suuren osan koristeluista itse (mahdollisesti kaasojen suosiollisella avustuksella), ja yritän tehdä niistä mahdollisimman ekologisia. Siksi olen jo alkanut hiljalleen keräillä koristemariaaleiksi kelpaavia säilyketölkkejä, pilttipurkkeja ja kivanmallisia lasipulloja, joita myöhemmin tuunailen.

Kukat

Kukkiin haluaisin käyttää rahaa mahdollisimman vähän, joten ne kuuluvat todellakin säästökohteisiin. Kimpun aion teettää floristilla, mutta pöytäkukat ja muut asetelmat tulen luultavasti tekemään itse luonnonkukista ehkäpä tähän tyyliin. Olen pohtinut myös vieheiden ja rannekukkien rakentamista itse, mutta voi olla, että annan ne kuitenkin ammattilaisen tehtäväksi.

Näistä ei ole vielä oikein tietoa:

Musiikki

Bändi luo juhliin aivan omanlaisensa tunnelman ja saa sen todellakin nousemaan kattoon. Jos löydämme sopivan hintaisen ja musiikkimakuamme vastaavan bändin, otamme sen varmasti. Pitää tutkia vaihtoehtoja, sillä tähän osa-alueeseen en ole perehtynyt vielä laisinkaan.

Hääyön viettopaikka ja hääauto

R taitaisi mielellään panostaa näihin molempiin, minä taas laittaisin kummankin enemmän pihistys-puolelle. Koska kummankaan varaaminen ei ole vielä ajankohtaista, pohditaan tätäkin seikkaa tarkemmin myöhemmässä vaiheessa.
Tällaista meillä. Teillä voi olla ihan eri sävelet, eikä se haittaa yhtään! Olisi hauska kuulla teidänkin ajatuksistanne juuri sen takia, koska ne voivat olla niin erityyppisiä.
2 kommenttia:

  1. Jes, olipas kiva kun kirjoitit tästä aiheesta! Näitä on niin hauska lukea :) Odotankin jo innolla postausta teidän häämatkasuunnitelmiin liittyen, joista jossain aiemmassa postauksessakin jo ohimennen mainitsit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Häämatkasta voisikin kirjoittaa ihan lähiaikoina! Kerrassaan makoisa aihe. 8) Kunhan saataisi mokoma matkatarjous, jonka piti alunperin tulla jo yli kuukausi sitten mutta joka ei ilmeisesti ole valmistunut vieläkään. Murrr.

      Poista

Ilahdun kommentistasi :)