sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

DIY: Asetelmia luonnonkukista

Voi miten ihana kesäpäivä eilinen olikaan! Vahtasin koko viikon sääennustetta ja toivoin, että viikonlopuksi tulisi hyvä ilma. Meinasi nimittäin alkuviikosta ruveta masentamaan, kun satoi kolme päivää putkeen... Onnekseni aurinko paistoi suloisesti koko lauantain. Ja oli niin mukavan lämmintä, oijoi. Kävimme pelailemassa minigolfia (yllätyspurkin kesäkuun tehtävä tuli siis suoritetuksi), söimme jäätelöt satamassa ja pyöräilimme Jyväsjärven ympäri. Illalla minuun iski inspiraatio lähteä vielä ulkoilemaan, joten nappasin sakset mukaan ja läksin poimimaan kukkia.


Kuten jo paperista heittokimppua suunnitellessani totesin, voivat häiden kukkakustannukset nousta pilviin. Runsas kukkaloisto on upeaa katsottavaa, mutta mitä enemmän kukkia, sitä enemmän ne luonnollisesti maksavat. Päässäni onkin pyörinyt erilaisia säästövaihtoehtoja, jotka haluaisimme paljon kukkia kohtuuhinnalla.

En ole koskaan tehnyt kukka-asetelmia, vaan tyytynyt aina vain ihastelemaan floristien taidonnäytteitä. Mielenkiinnosta avasin kuitenkin Youtuben ja katselin silmä tarkkana muutamia videoita, joilla opetettiin maallikoille kukkien asettelun saloja. Vitsit että näytti helpolta ammattilaisen tekemänä! Jos harjoittelisi (olettaen siis, että homma myös onnistuisi), olisi mahdollista ostaa marketeista nipuissa morsiusharsoa, neilikoita, ruusuja ja mitä nyt haluaisikaan, ja tehdä itse omat pöytäasetelmansa häihin. Minua kuitenkin arvelutti lähteä kokeilemaan sommittelua "oikeiden" kukkien kanssa, joten päätin testata kykyjäni ensin luonnonkukilla. Kauniita ja ilmaisia kun ovat. Luonnonkukka-asetelmista löytyy mielestäni todella vähän suomenkielistä tietoa netistä. Englanniksikin suurin osa asetteluohjeista koskee nimenomaan ostettavia kukkia. Siksi halusinkin jakaa teille muutaman idean ja kertoa, kuinka itse asiassa etenin. 

En todellakaan ole mikään viherpeukalo enkä kukkaasiantuntija, ja yleensä tapan kaikki huonekasvit joko hukuttamalla ne unohtamalla kastella niitä. En edes tiedä kaikkien eilen poimimieni kukkien nimiä. Youtube-opintojeni ansiosta tiesin kuitenkin sen verran, että kukkia on hyvä olla muutamaa eri kokoa. Niinpä periaatteeni oli saksia tienposkista mukaan kasa jotain vihreää, paria erilaista lajiketta pieniä kukkia, harsokukan virkaa toimittavaa koiranputkea sekä jokunen iso kukka, joka minulla oli lupiini

Kukkia kerääntyi aikamoinen läjä, ja näytin vastaantulijoiden ilmeistä päätellen jonkin verran huvittavalta puskaa kuskatessani. Kotiin päästyäni leikkasin kukkiin uudet imupinnat ja asettelin ne kahteen sankoon, joihin olin kaatanut kylmää vettä.


Seuraavaksi valitsin maljakot. Minulla oli peräti yksi tarkoitukseen sopiva oikea maljakko, ja loput kolme asetelmaa tein mehukannuun ja kahteen juomalasiin. Toimi muuten todella hyvin! Sitten nostelin kukat pöydälle lajeittain omiin nippuihinsa ja aloin rakentaa sommitelmia.


Tein kaikista asetelmista hieman erilaisia. Kokoaminen hoitui kuitenkin samalla systeemillä, eli ensin vihreät, sitten pienet kukat ja viimeiseksi isot kukat. Asetelmaa tehdessä on tärkeää leikata kukkien varsista pois kaikki lehdet, jotka joutuisivat veteen. Ne mokomat kun tukkivat maljaa ja saastuttavat veden sameaksi, jolloin asetelma ei kestä hyvänä kovin kauan. 

Viheriäiset materiaalit sekä pienten kukkien varret leikkasin aika lyhyiksi, niin että ne juuri ja juuri näkyivät astian reunan yli. Keskemmälle mentäessä jätin varret hieman pidemmiksi tavoitellessani pyöreähköä muotoa. Keskimmäiset isot kukat jätin melko pitkävartisiksi, että ne erottuivat asetelmasta kunnolla. Tässä näette lopputulokset:

Olen näihin ihan supertyytyväinen! En olisi ikinä uskonut, että pystyn rakentelemaan näinkin päteviä asetelmia. Minä ihan oikeasti kelpuuttaisin nämä jopa hääkukiksikin! 

Värimaailmaa pitää tosin vielä hieman miettiä. Keltainen ei ole ihan meidän värimme, eikä sitä esiintyisi hääpaikan koristeluissa missään muualla kuin kukissa. Minun kimpustanikin tulee mitä todennäköisimmin vaaleanpunavoittoinen. Mutta toisaalta, haittaako se? Luonnonkukat ovat kuitenkin aina luonnonkukkia, ja sen värisiä kuin ovat. Keltainen sattuu olemaan niissä aika yleinen väri. 

Hyvänä puolena luonnonkukkien käytössä olisi se, että niitä voisi suorastaan viljellä joka paikkaan aivan huoleti ilman, että menisi vararikkoon. Niiden kanssa täytyy kuitenkin huomioida monen monta asiaa: kuka kukat poimii ja mistä, miten aikaisin ne voi kerätä, kuka asetelmat ehtii hääviikon kiireessä tehdä ja miten kauan kukkaset pysyvät virkeinä. Viime vuoden Suomen ihanimpien häiden yhdessä jaksossa hääpaikka koristeltiin kokonaan ketokukin. Pari lähti asioikseen keräämään kukat toiselta paikkakunnalta vanhempien suosiollisella avustuksella torstaina, kun häät olivat lauantaina. Kasvit säilöttiin kylmävesisaaveissa perjantaihin, jolloin niihin leikattiin uudet imupinnat ja asetelmat koottiin. Lopputulos oli mielestäni erittäin kaunis.


Kuulisin erittäin mieluusti mielipiteitä, kokemuksia ja suosituksia. Miltä ensimmäiset versiot teistä näyttävät, onko meikäläisellä toivoa? Oletteko olleet häissä, jossa kukat ovat olleet peräisin luonnosta? Onko teillä jotakin hyviä vinkkejä aiheeseen liittyen? Kertokaa kaikki, mitä tiedätte! :)2 kommenttia:

  1. Kauniita asetelmia minusta. Oon nykyään tuollaisen aika rennon kimpun ystävä ja just luonnonkukista saa ihanan sellaisen!

    VastaaPoista
  2. Mä olen hurahtanut näihin tienvarsikukkiin vasta tänä kesänä. Vaikka en muuten kovin boheemi morsian olekaan, niin olen alkanut kummasti himoita koiranputkinippuja pöytäkukkasiksi. :D

    VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi :)